5 янв. 2013 г.

С Рождеством Христовым!




  В такой-то стране 
             ароматною ночью,
  При шепоте лавров и роз,
  Свершилось желанное 
              чудо воочью:
  Родился Младенец-Христос;
С. Надсон



В Україні й тепер в святий вечір аж до півночі щедрувальники обходять оселі.
За давньою традицією, новорічні обходи різдвяних колядників, відбуваються після заходу Сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила.
Дівчата-підлітка поодинці чи гуртом оббігають сусідів, щоб защедрувати.
Вони висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками.
А вот как в нашем уральском городе проходило Рождество
 в украинском клубе "Червона калина"
читайте далее...



Як торік в нашому українському клубі «Червона калина» відмітили це народне свято 

 Цього року до Різдвяного свята ми готувались недовго, бо було дуже мало часу через різні новорічні святкові заходи. Сніги вже були великі,так само, як і на Святителя Миколая, день різдвяного тижня випав дуже морозний – мінус 37, і ми навіть не сподівалися, що до нас прийде стільки гостей. Але в місті вже знають, що в нашому клубі народні свята проходять незвичайно, люди, які бувають на наших святах, відчувають суть, глибинний зміст і справжність українських народних звичаїв. 

 Зала була відповідно облаштована: ікона Божої матері з немовлям на руках, снопик  колосочків - дідух, рушники, ялиночка, свічі, узвар, а в макітерці - традиційна ячмінна кутя з медом, родзинками та горіхами. 

 Після короткої розповіді про Святвечір та вертеп і колядки з свічечками в руках всі проспівали «Ой, радуйся, земле, Син Божий народився!». Затим кожному дісталося по ложці куті, в якій зерно символізує силу та здоров’я, солодощі, мед та родзинки – багатство й добробут, а горіхи – дружбу і любов у родині. 

 Гості вітали всіх з Різдвом, пройшов конкурс колядок, кожному учаснику дістався гостинець з мішка святителя Миколая. Одна за одною звучали українські пісні, музика… Аж тут почувся стук у двері: 

 - А хто ж воно там?
 – Ми прийшли щедрувати до вашої хати! – То прийшли колядники та щедрувальники з двома різдвяними зірками, з добрими колядками-побажаннями, з козою, козоводом, котом з торбою для сала та пирогів… Ото було весело, ото було сміху!.. 

 Гості, які прийшли до нас на свято українського Різдва, були просто у захваті від почутого й побаченого. Єрьомін Валерій, кореспондент головної обласної газети «Челябинский рабочий» написав у своїй газеті: «Самым впечатляющим моментом была театрализованная инсценировка с участием Козы – одна из самых ярких и колоритных в копилке традиционных украинских колядок.» 

 Різдво Христове припадає на дохристиянське свято зимового повороту сонця. Це час ворожіння, заклику до всіх сил природи на добробут, урожай, щастя на майбутній рік. Про все це співається в дохристиянських колядках, все це мається і в інших обрядах, як ось: дванадцять полін, дванадцять святвечiрнiх страв, закликання на вечерю Мороза, вовка, чорної бурі та злих вiтрiв, дiдух-снiп на покуті, сіно на столі, дохристиянські колядки, де співалося: «Ой радуйся, земле, Ясен Світ народився» або про сивую зозуленьку, яка в одному саду знайшла три тереми, де жили Ясен Місяць – пан Господар, Красне Сонце – жона його, дрібні Зірки – їхні діти… 

Скільки високої, пречистої поезії в цих піснях нашого народу! Всі ці дії, слова, що на перший погляд не мають ніякого значення в житті сучасної людини, віють на серце кожного з нас чарами рідної стихії i є живущим бальзамом, який наповнює душу цілющою силою. 


Щедрик, ведрик,
Дайте вареник,
Грудочку кашки,
Кільце ковбаски,
Решетце овса
І колядка вся!

Сію, сію, засіваю,
З Новим роком вас вітаю!
На той новий рік,
Щоб вродило краще,
Ніж торік!












1 комментарий:

  1. Я буду благодарна вам за ваши комментарии к этому сообщению!!!!

    ОтветитьУдалить